BRABO redt alweer EK voor België

Het was wachten tot de laatste dag vooraleer ons land mocht juichen voor een medaille op het Europees kampioenschap zwemmen in Glasgow. Maar niet tevergeefs: BRABO redde andermaal de meubelen voor de Belgische zwemsport. En dan nog met de zwemster, die dit het meest verdiende Kimberly Buys! Zij pakte brons op de 50 m vlinderslag met een tijd van 25.74; slechts 4 honderdsten van een seconde boven haar Belgisch record dat ze vorig jaar op het WK in Boedapest zwom.

Heel de zwemwereld gunde Kimberly Buys haar eerste medaille op een EK groot bad. Zij is wellicht na Sven Nys de Belgische atlete die het meest gedreven traint en trainingsschema’s opvolgt en aanpast met slechts één doel voor ogen: steeds beter worden. Toch leidde dat meer dan eens niet tot het gewenste resultaat omdat zwemmen wellicht de sport is waar de kleinste details in fracties van seconden het beoogde doel positief of negatief kunnen beïnvloeden zonder kans op recht zetten. Kimberly is op die manier meer dan eens in een diepe mentale put gezakt. “Maar ik ben er wel steeds sterker uitgekomen”, reageerde ze met de bronzen medaille in haar hand. Op het podium kreeg ze eerder welgemeende felicitaties van de Zweedse Europese kampioene hors catégorie Sarah Sjöström: “In haar welgemeende felicitaties voelde ik ook haar echte waardering voor mijn doorzettingsvermogen”, aldus Kimberly. “Verder hadden we het vooral over haar blessure die ze een dag eerder had opgelopen aan haar pols. Maar in feite heeft zij aan één arm genoeg om Europees kampioen te worden”.

Ronald Gaastra was uiteraard in de wolken met de bronzen medaille van Kimberly maar maakte verder ook graag de balans op voor de Belgen op dit EK, die hij niet zonder meer als “te weinig” beschouwde: “Wij hadden vijf mensen, die zich individueel hadden geplaatst. Pieter moest wegens ziekte forfait geven. Kimberly pakt heel verdiend brons. Fanny Lecluyse werd vorig jaar afgeschreven maar haalt hier wel de finale van de 200 schoolslag. Louis Croenen wordt opnieuw vierde met een beste jaarprestatie en enkel Valentine Dumont bleef onder de verwachtingen. Maar zij zette dit jaar al zoveel mooie tijden op de tabellen dat het seizoen voor haar wellicht een paar weken te lang duurde en haar in feite niets te verwijten valt. Seba en Lorenz waren hier voor de estafette van de 4×200 m crawl en presteerden daarin goed. Jammer genoeg konden zij dat niet bevestigen op de individuele 200 m vrije slag. Ik heb daar geen verklaring voor. Het is wel mijn verdomde taak als coach om daar op termijn wel een verklaring voor te hebben of op zijn minst de oplossingen te bedenken die tot betere resultaten kunnen leiden. Lotte zwom opnieuw haar tijden van 2016 en bewijst daarmee dat ze de kracht heeft om door te zetten”.

“Ik geef toe dat we met de jongeren nog stappen hoger op moeten zetten. Maar het zou niet fair zijn om hen nu een slecht rapport te geven. Je moet algauw vier jaar rekenen om de kloof tussen junior en senior te overbruggen. Dus hard werken is de boodschap; zowel voor hen als voor mij”.

Luc Wuyts