Geen finale voor Kimberly Buys

Totaal onverwacht heeft Kimberly Buys niet de finale gehaald op de 100 m vlinderslag; noch zij noch Ronald Gaastra hadden na afloop in de mixed zone van het Tollcross Swimming Centre van Glasgow een verklaring voor de mislukte halve finale.

Nochtans leek Kimberly na de reeksen op weg naar een zekere finale. Met een chrono van 58.23 kwam ze uit op de vierde plaats van de ranking en die tijd zou in de halve finale goed zijn geweest voor een zesde plaats, zou na afloop blijken. Maar het verliep dus helemaal anders. Kimberly keerde in de halve finale na 27.56 seconden; liefst 6 tienden trager dan tijdens de ochtendsessie. Uiteindelijk verscheen een 58.99 op de borden en daarmee kwam ze niet verder dan plaats 13, het ongelukkigste cijfer uit ons getallenstelsel.

Totaal ontredderd verscheen Kimberly in de mixed zone: “Opnieuw moet ik een bijzonder zware klap zien te verwerken”, vertaalde ze haar ontgoocheling. “Ik had totaal geen vermoeden van zo een slecht resultaat. Ik zag de zwemster naast mij wel weglopen maar toen ik aantikte, dacht ik nog altijd aan een plaats in de Top 3. Toen ik naar de beelden op het scherm keek, zag ik mijn naam niet staan en dus wist ik dat ik een derde plaats kon vergeten. Dus rekende ik op een vierde stek. Maar toen verscheen de uitslag op het scorebord en bleek ik pas als zesde afgeklokt te hebben. Dit is echt een drama! Nochtans ben ik heel zelfzeker, relaxed en met heel veel zin aan die halve finale begonnen. Ronald had mij op het hart gedrukt van vooral mijn eigen race te zwemmen. Ik dacht heel de tijd dat ik dat ook aan het doen was. Pas toen ik die 58.99 zag verschijnen, werd mij het tegengestelde duidelijk”.
“Hoe het nu verder moet? Normaal was het plan om niet de 4×100 wisselslag mixed te zwemmen maar na deze zware klap moeten we de zaken toch maar eens herbekijken. Wat kan mijn EK echt nog redden? Alleen een medaille op de 50 m vlinder”.

Ook Ronald kwam verbijsterd de mixed zone binnen. “Dit is wellicht de slechtste 100 m vlinderslag uit haar carrière”, begon hij aan zijn relaas. “Nochtans is mijn ultiem advies aan al mijn zwemmers steeds hetzelfde: probeer een goede race te zwemmen. Als die 58.99 het gevolg is van een goed gezwommen race, dan heb ik daar geen enkele moeite mee. Maar deze halve finale was geen goede race. Kimberly moet het hebben van een snelle eerste 50 meter. Die is er niet gekomen omdat haar slagfrequentie steeds lager werd. Ik hoopte op een snelle tweede 50 maar dat is er dus niet van gekomen. Ik kan het maar niet begrijpen. We waren het er samen over eens dat de 58.23 van de ochtend voldoende zou zijn om in de finale te geraken. Ik denk dat we nu sterk moeten overwegen om haar toch uit te spelen in de mixed van de 4 x 100 m wisselslag”.
Over de prestatie van Seba De Meulemeester op de 4×100 m crawl in de reeksen toonde Ronald zich wel tevreden. “We kunnen hem niets verwijten want Seba trainde de afgelopen maanden uitsluitend in functie van de 200 m en dus kwam hij snelheid te kort om een toptijd te kunnen neerzetten”.