Seba De Meulemeester: Stap vooruit gezet

Seba De Meulemeester moest op de openingsdag van het Europees kampioenschap zwemmen in Glasgow de zieke Pieter Timmers vervangen in de estafette van de 4×100 m crawl en keek daarop terug met tevreden gevoelens. “Ik heb ten opzichte van het EK klein bad in Kopenhagen zeker een stap vooruit gezet”, was zijn voornaamste conclusie.

De Belgische estafetteploeg van de 4×100 m vrije slag moest met een tijd van 3:18.36 seconden vrede nemen met een 14de plaats. Seba De Meulemeester opende daarbij als startzwemmer met een chrono van 50.31 s. Emmanuel Vanluchene en Valentin Borisavljevic vulden aan met een respectievelijke 49.25 en 49.94 en Jasper Aerents sloot af met een 48.86. “In feite had ik gemikt op een tijd die onder de 50 seconden lag en in dat opzicht ben ik uiteraard een beetje teleurgesteld maar mentaal kwam ik veel sterker voor de dag dan op mijn eerste EK, in december van vorig jaar in Kopenhagen, concludeerde Seba in de mixed zone van het Tollcross Swimming Centre van Glasgow. “Toen stond ik helemaal verstijfd op de startblokken terwijl ik nu alles onder controle had. Bovendien moest ik vandaag de zware erfenis dragen van Pieter Timmers en dat kan je toch ook geen cadeau noemen. Sowieso zwemt Pieter twee seconden sneller dan ieder van ons en dat kan je als jonge zwemmer toch maar moeilijk waar maken. Ik ben nog steeds keihard aan het werken om de grote kloof tussen Europees juniorenkampioenschap en de wereldtop te dichten of anders gezegd, van de Top 12 tijden bij de junioren naar de Top 8 tijden mondiaal. Dat vergt veel training en ervaring en daar heb je jaren voor nodig”.

“Dat ik in de estafette van de 4×100 m crawl boven de 50 seconden uitkwam, hoeft niemand te verbazen. Wij hebben dit EK vooral voorbereid op de 200 m vrije slag en de 4×200 m crawl. Dat betekent dat er toch minder aandacht was voor de snelheid en uiteraard heb je die wel nodig voor de 100 m. Voor de estafette van de 200 m, die zondag op het programma staat, werd een compleet nieuwe ploeg gevormd en dus is het vooral uitkijken waar we nu al staan. Dat heeft het voordeel dat er geen druk is om de finale te halen. Daarbij heb ik wel de ambitie om een persoonlijk record te zwemmen. Dat zou alvast de overtuiging opleveren dat deze jonge ploeg inderdaad toekomst heeft. En maandag ga ik voor een PR op de 200 m individueel”.

Luc Wuyts