Samenvoeging BRABO en VZF verankert topsportzwemmen in Antwerpen 

Op één enkel hoogtepunt na, de bronzen medaille van Kimberly Buys, zijn de afgelopen Europese Kampioenschappen in Glasgow geëindigd in een enorme teleurstelling voor het Vlaamse zwemmen. Dit uiteraard ook door de afwezigheid van onze eigen topper Pieter Timmers. Reacties vanuit diverse hoeken wakkerden het debat aan om tot actie over te gaan, ook gezien de beperkte tijdspanne tot de volgende Olympische Spelen in 2020. Daar zijn absoluut topprestaties vereist om de bestaande status van het zwemmen in Vlaanderen te wettigen. Een dringende herziening van de aanpak en van de bestaande structuur van het topsportzwemmen in Vlaanderen drongen zich op.

Daarom hebben de VZF en BRABO besloten om tot één gezamenlijke structuur onder de naam Topsport Zwemmen Antwerpen (TZA) te migreren, met als doel een uiterst performante en doelgerichte aanpak naar de grote competities. De Elitegroep van de VZF en de Kernploeg van BRABO zullen in één groep verder zwemmen, bij aanvang een groep van een 18 à 20 zwemmers met minstens 80% Elite en Beloftevolle jeugd. Dit alles omkaderd met een topbegeleiding : Ronald als hoofdcoach en 3 assistenten, waaronder Ward en 2 nieuw aan te werven.

“Vanuit BRABO zijn we bijzonder verheugd met deze opportuniteit om het topsportzwemmen in Antwerpen te verankeren. Bovendien biedt dit de mogelijkheid om ook onze BRABO zwemmers optimaal voor te bereiden op de komende grote kampioenschappen, met als uiteindelijk doel de Olympische Spelen van Tokyo 2020” bevestigt hoofdcoach Ronald Gaastra. “Voor de structuur van BRABO zelf verandert er niet zoveel. Er is de garantie dat minimaal 50% van de zwemmers binnen de Topsportstructuur met een BRABO licentie zal zwemmen en dus blijft de actuele Kernploeg, die opgaat in deze Topsportstructuur, nog steeds de absolute top in België.”

Ook de Raad van Bestuur van BRABO is akkoord met deze aanpassingen vanwege de garanties die BRABO gekregen heeft in een uitgebreid kader de club verder te laten groeien. Deze stap biedt ook mogelijkheden om de interne werking verder uit te bouwen en de doorgroei van jonge talenten te ondersteunen.