Ronald Gaastra: Forfait Pieter Timmers mag anderen niet demotiveren

Het Europees kampioenschap zwemmen, dat morgen in het Schotse Glasgow van start gaat en volgende week donderdag eindigt, is voor de Belgen onder een slecht gesternte begonnen. Pieter Timmers moest forfait geven door een virale hersenvliesontsteking maar voor BRABO-coach Ronald Gaastra is dat geen reden om bij de pakken te blijven zitten.

In Glasgow worden tegelijkertijd 6 Europese kampioenschappen betwist: wielrennen, gymnastiek, roeien, triatlon, golf en zwemmen. Je zou dus verwachten dat er in Glasgow een soort van Olympisch dorpsgevoel hangt. “Maar dat is totaal niet het geval”, weerlegt Belgisch meest succesvolle zwemtrainer, Ronald Gaastra. “Buiten een paar turnsters hebben we sinds dinsdag geen atleten uit andere sporttakken gezien. Het wordt dus een EK zoals een ander”.
Of het forfait van Pieter Timmers een negatieve invloed gaat hebben op de andere BRABO-zwemmers? “Uiteraard kunnen goede prestaties, waarvoor Pieter toch garant staan, de sfeer in de ploeg beter maken maar het maakt de anderen intrinsiek niet beter. Zwemmen blijft een individuele sport en iedere atleet vult zijn EK op zijn manier in met als opperste doel een persoonlijk record in iedere wedstrijd waaraan hij deelneemt. Als zij of hij daar in slaagt, mogen we dat een succes noemen. Dat geldt zowel voor een meer dan ervaren Kimberly Buys dan voor Seba De Meulemeester, die aan zijn eerste EK begint.

Voor Kimberly ligt de lat uiteraard hoger dan voor Seba. Normaal moet zij zowel op de 50 m vlinderslag als op de dubbel afstand de A-finale halen. Dat is ook een eis van Sport Vlaanderen om te kunnen blijven genieten van het statuut van bezoldigd topsporter. Zij heeft een perfecte voorbereiding achter de rug en dus zie ik geen enkele reden waarom zij die twee A-finales niet zou halen. Tenslotte is zij de zwemster met de meeste ervaring en heeft zij de vechtersmentaliteit om er keer op keer terug te staan. Seba moet in Glasgow zoveel mogelijk ervaring kunnen opdoen en met PR’s aantonen dat hij opnieuw een stap voorwaarts gezet heeft. Door het wegvallen van Pieter Timmers hebben we de ambities voor bepaalde estafetenummers moeten bijstellen maar ik hoop dat Lorenz Weiremans en De Meulemeester in die specieke teamspirit toch boven zichzelf kunnen uitstijgen. En ik hoop voor Lotte Goris dat zij haar topjaar 2016 kan evenaren”.
Luc Wuyts