Kimberly Buys kruipt andermaal uit een diepe put

Kimberly Buys leverde gisteren op de Europese kampioenschappen zwemmen in Glasgow een behoorlijke 100 m vlinderslag af voor de estafetteploeg van de 4×100 m wisselslag en kroop dus andermaal uit een diep dal, goed twee dagen nadat zij op onverklaarbare wijze een zekere finale uit haar handen liet glippen op de 100 m vlinderslag individueel.

Emmanuel Vanluchene zette de 4×100 m wisselslag mixed in met een rugslag in 56.32 s; de negende tijd op 9. Basten Caerts trok die scheve situatie recht met een schoolslag in 1:00.32 s waardoor België in 4de positie kwam te liggen. Kimberly Buys trok met een vlinderslag in 58.39 s de positieve lijn door naar plaats drie maar de jonge Juliette Dumont moest met een crawl in 56.19 de rol terug lossen. Ons land werd vierde in 3:51.22 in de reeks. In de totaal ranking eindigde het Belgische team op de tiende plaats en miste zo de finale op anderhalve seconde.

“Een finale missen doet altijd pijn”, liet Kimberly Buys opnieuw haar topsportmentaliteit spreken. “In dat opzicht ben ik nu dan ook niet tevreden. Omgekeerd, ben ik sinds vrijdagavond weer uit een diep dal moeten klimmen om mij op te laden voor dit estafettenummer. In feite kon deze 4×100 m wisselslag mixed geen compensatie zijn voor de gemiste finale en dat zal straks ook een eventuele medaille op de 50 m vlinderslag niet kunnen zijn, maar het is wel fijn om vast te stellen dat je een 58.3 kan zwemmen op de 100 m vlinderslag. Dat is nog geen supertijd maar na de mentale klap op de openingsdag van dit EK is dat ook niet slecht. Ik weet dat zwemmen in een aflossingsploeg totaal niet te vergelijken is met zwemmen op een individueel nummer maar in het vooruitzicht van de 50 m van woensdag doet het wel deugd”.

Coach Ronald Gaastra vulde aan: “Kimberly is nooit echt een aflossingsbeest geweest. Haar hart ligt immers bij de individuele nummers. Uit deze race mag ze in ieder geval vertrouwen putten. De logica zegt dat je in team altijd beter voor de dag komt dan individueel maar het toont wel aan dat Kimberly wel degelijk in vorm is en die moet ze woensdag aangrijpen om voor de medailles te gaan”.

Luc Wuyts