Lotte Goris dubbel ontgoocheld na gemiste finale

Lotte Goris was zwaar ontgoocheld nadat ze op het Europees kampioenschap in Glasgow met de estafette van de 4x200m crawl niet in de finale geraakte. Ontgoocheld over haar persoonlijke tijd en ontgoocheld over het meest ongelukkige resultaat, een negende plaats of net geen finale, die voorbehouden is voor de Top 8.

Startzwemster Valentine Dumont zat met een 1:59.62 waarmee ze als derde aantikte nog op schema voor een plaats bij de laatste 8 maar de daaropvolgende 2:03.65 van Juliette Dumont gaf al minder hoop. Lotte Goris mocht immers in laatste positie het water induiken maar dat kon haar niet weerhouden met een 2:00.81 ons land weer op plaats drie te settelen. Doch, de 2:04.51 s van slotzwemster Camille Bouden was onvoldoende om overeind te te blijven tegen een aantal bolides van de concurrerende landen. België kwam uit op een 8:08.59; bijna drie seconden trager dan de 8:05.83 van Nederland, dat op achtste plaats eindigde.

“Normaal ben ik slotzwemster maar nu was het tactische plan om mij als derde uit te spelen en de ploeg op een gunstige uitgangspositie te brengen waardoor Camille minder gestresseerd aan haar opdracht kon beginnen”, verklaarde het Zandvlietse toptalent na afloop in de mixed zone van het Tollcross Swimming Center. “In feite klopte die tactiek wel maar uiteindelijk bracht het niet meer op dan de negende plaats. We hadden wel gedacht dat de finale moeilijk haalbaar zou zijn maar nogmaals, de negende plaats is de meest ongelukkige. Ik ben ook ontgoocheld omdat mijn 2:00.81 toch trager was dan mijn 2:00.34 en 2:00.69 die ik zondag op de 200 m individueel liet optekenen. Normaal gezien ben ik op de estafette altijd sneller. Ik had voor de ploeg meer willen betekenen en ook dat maakt de ontgoocheling groot. Ik leefde zeker niet met teveel druk want ik vind het bijzonder leuk om als jonkie tussen de groten van deze wereld te mogen zwemmen. Maar laat ons positief blijven, wij waren met een gemiddelde leeftijd van 18 jaar veruit de jongste ploeg van het EK en dus kunnen wij nog veel progressie maken”.

Op het Europees juniorenkampioenschap in Netanya kwam de estafette van de 4×200 crawl in de ochtend uit op 2:12. “Die tijd zit niet meer in mijn hoofd”, gaf Lotte Goris eerlijk toe. “Het enige dat je daar dan over kan zeggen is dat je in de ochtend altijd trager zwemt maar verder is een EJK totaal niet te vergelijken met een EK bij de senioren. Ik had nu wel het gevoel dat ik al iets minder fris zat dan zondag op de 200 m crawl. Maar misschien is dat wel normaal nadat je twee keer tot het uiterste bent moeten gaan”.

Luc Wuyts