Dag 1 : Pieter Timmers en de kussen voor de juffrouw

De eerste dag van het Europees kampioenschap zwemmen korte baan in de Deense hoofdstad Kopenhagen werd, mede dankzij het BRABO-trio Pieter Timmers, Dries Van Goetsenhoven en Séba De Meulemeester, een succes. Samen met Emmanuel Vanluchene en Jasper Aerents veroverden ze een 7de plaats in de finale van de 4×50 m crawl. Voor het ludiekste moment van de dag zorgde evenwel een Deense vrijwilliger toen hij de zwemsters van de 400 m crawl mocht/moest kussen tijdens de cérémonie protocolaire.

In de reeksen van de 4×50 crawl hadden Jasper Aerents (22.05), Emmanuel Vanluchene (21.63), Dries Van Goetsenhoven (21.58) en Pieter Timmers (20.85) – in die volgorde – een totaaltijd van 1:26.11 bij elkaar gezwommen en dat leverde een 6de plaats op en de finale.

“Vooral de sterke prestatie van Dries Van Goetsenhoven deed mij besluiten het team niet te wijzigen”, verklaarde coach Rik Valcke na de finale. “Ik liet enkel Emmanuel Vanluchene aantreden als startzwemmer in plaats van Jasper Aerents. Het leverde twee tienden winst op”.

Inderdaad, Vanluchene deed met 21.86 twee tienden beter dan Aerents in de voormiddag en Aerents vulde aan met 21.61; Dries Van Goetsenhoven met een nieuwe 21.59 en Pieter Timmers met een nieuwe 20.86. Het kwartet kwam na de finale dan ook tevreden de mixed zone van de Royal Arena binnen.

Pieter Timmers: “Ik hou van kampioenschappen en ik weet dat ik daar het beste uit mezelf kan halen maar eerlijk gezegd had ik nog geen 20.86 verwacht. Ik voelde mij immers geen honderd procent na het dagje wachten op de luchthaven van Zaventem. Voor mij blijft het onbegrijpelijk dat men ons zo laattijdig naar een kampioenschap blijft sturen, zonder er rekening mee te houden dat er in laatste instantie onverwachte vertragingen kunnen ontstaan zoals nu met die overvloedige sneeuwval. Bovendien heb ik last van ontstekingen op de luchtwegen. Als ik moet hoesten, schrikken de ploegmaats zich haast een bult!”.

Dries Van Goetsenhoven was ook tevreden met zijn debuut op een EK bij de senioren: “Zowel mijn tijd in de reeksen als in de finale maken me blij. Ik denk dat ik mij bewezen heb voor de ploeg. Voor mezelf is die zevende plaats meer dan voldoende. Ik had deze morgen wel wat stress maar de drie ervaren ratten hebben mij in de juiste stemming gebracht”.

“Maar laat ons ook onze vijfde man, Séba” niet vergeten”, viel Jasper Aerents in de rede. “Als je op een EK bent, wil je er uiteraard ook zwemmen. Jammer genoeg heeft het voor hem niet mogen zijn maar hij heeft dit zeer professioneel opgepakt. Hij is zonder twijfel een teamplayer en dat siert hem. Hij gaat ongetwijfeld nog zijn kansen krijgen.” Pieter Timmers beaamde volmondig de lof van Aerents aan het adres van Séba.

En dan de huldiging van de dames van de 400 m wisselslag. Om de verdienste van “de vrijwilliger” voor het grote publiek in de aandacht te brengen, had de organisatie besloten een “liveredder” de bloemen te laten overhandigen. De jongeling gaf zijn eerste tuil aan de Française Fantine Lesaffre, die brons veroverd had. Hij gaf één kus en stapte dan naar zijn plaats terwijl Lesaffre duidelijk nog een tweede kus verwachtte. Dan volgde de Franse zilveren medaille Lara Grangeon. De livredder wilde zijn fout van daarnet recht zetten maar nu was het de zwemster, die te vroeg naar haar plaats ging zodat de vrijwilliger zijn tweede kus de mist in zag gaan. Hij werd er zo moedeloos van dat hij aan winnares Katinka Hosszu alleen maar de bloemen gaf…

Luc Wuyts