Dag 2 : Kimberly Buys vergroot Belgische medaillehoop; haar ouders vieren Litouws goud

Ook op de tweede dag van het Europees kampioenschap zwemmen korte baan in de Deense hoofdstad Kopenhagen zorgde BRABO voor het succes. Kimberly Buys haalde de finale van de 50 m vlinderslag en met een tijd van 25.59 s bleef ze daarin maar 13 honderdsten van een seconde van het podium verwijderd. Eerder op de avond kwamen haar ouders in beeld tijdens de nationale hymne van Litouwen.

Maar BRABO zou BRABO niet zijn als ze niet naar perfectie zouden streven en dus kloegen zowel Kimberly als coach Ronald over de mislukte aankomst in de finale. “De halve finale was al een stuk beter dan de reeksen”, begon Kimberly haar terugblik op haar eerste competitiedag. “In feite is dat ook logisch want je hebt wedstrijden nodig om alles te kunnen finetunen; zeker na een dagje rond toeren op de luchthaven van Zaventem. Toch zaten er nog heel wat fouten in die halve finale zoals bleek uit de analyse met Ronald. Bij aankomst had ik immers het gevoel dat ik een goede race had gezwommen maar met mijn tijd van 25.78 raakte ik maar met mijn hakken over de sloot in de finale. Ik dacht zelfs even dat ik vrede moest nemen met een negende plaats maar gelukkig leverde Sarah Sjöström een nog slechtere race af en nam zij plaats 9 over van mij. In de finale kon ik al de eerder gemaakte foutjes recht zetten met uitzondering van de aankomst dus. Het opzet is en blijft een tweede 25 meter af te werken in elf slagen maar dat lukte mij dus weer niet waardoor ik te lang moest uitdrijven. En dat kost al gauw één tiende van een seconde en in dit geval wellicht zelfs het brons”.

“Maar vijfde worden van Europa is anderzijds toch wel iets waar je trots op mag zijn”, vatte Kimberly haar slotconclusie samen. “Ik heb trouwens het gevoel dat ik in klein bad beter ben op de 100 m vlinder dan op de 50 terwijl dat in groot bad omgekeerd lijkt te zijn. In ieder geval kijk ik met vertrouwen uit naar de 100 vlinder van zaterdag”.

Ronald sloot zich volledig aan bij de woorden van Kimberly: “Haar aankomst zat fout. Slaagt ze er in een perfecte finale te zwemmen dan staat ze op het podium. Maar dat is nu de realiteit van een 50 m. Elke foutje dat je maakt is niet meer recht te zetten. Dat heeft zelfs een wereldster als Sarah Sjöström moeten ervaren. Maar het is niet onlogisch dat Kimberly foutjes maakt op dit korte nummer want wij hebben onder druk van Sport Vlaanderen de laatste maanden vooral getraind op de 100 m vlinderslag. Sport Vlaanderen vond het nog wel leuk dat Kimberly in de zomer in Boedapest voor het eerst in haar carrière een WK-finale haalde maar zij drukten ons wel op het hart dat wij ons vooral bezig moesten houden met de Olympische disciplines. Het eerste werkpunt is dan ook geweest haar snelheid te verhogen en dat lijkt mij wel gelukt. In ieder geval is het duidelijk dat zij hier in Kopenhagen in vorm is en dat sterkt mij in mijn overtuiging dat zij op de 100 m vlinderslag een medaille kan pakken”.

Ook de ouders van Kimberly kwamen uitdrukkelijk in beeld tijdens de finale avond op het moment dat de nationale hymne van Litouwen gespeeld werd omdat Danas Rapsys goud had veroverd op de 200 m vrije slag. Toen een groepje supporters op groot scherm in beeld werd gebracht, zaten mama Cristel en papa Luc netjes naast de Litouwse vlag. En eerlijk gezegd: de stoere corpus van Luc zou niet mis staan in een Litouwse poesta.

Luc Wuyts