Buiten de Danube Arena in Boedapest, waar het Wereldkampioenschap zwemmen plaats vindt, staat een schitterend standbeeld van een zwemster in zilver, waarin de zon al zijn kracht laat schitteren (zie foto). Toen ons oog getroffen werd door dit majestueus beeld, borrelde de reflectie op dat het niet alleen goud is dat schittert met daarbij de bedenking dat Kimberly Buys meer waardering verdient dan haar globaal te beurt valt.

Sinds haar eerste EK kortebaan in 2005 heeft ze 2 Olympische Spelen, Londen 2012 en Rio de Janeiro 2016, op haar palmares staan met daarnaast 6 WK’s lange baan, 2 WK’s korte baan, 5 EK’s lange baan en 6 EK’s korte baan. Op dit moment staan er liefst 6 individuele Belgische records op haar naam en ook bij de drie Belgische estattefette records per club en de drie Belgische estafette records van het land, staat haar naam iedere keer weer vermeld. Met andere woorden: gedurende twaalf jaar heeft Kimberly Buys het nationale zwemmen bij de dames als geen ander gedomineerd. Onwillekeurig moest ik denken aan de uitspraken van Mark Uytterhoeven over zijn wieleridool Herman Vanspringel uit de jaren 70 van vorige eeuw. “Zonder twijfel was Eddy Merckx (generatiegenoot van Vanspringel) de grootste uit de wielersport maar aan Herman beleefde je veel meer plezier”, verklaarde Mark toen Herman Vanspringel in 1997 ereburger van Kalmthout werd. “Hij was er altijd bij! Hij maakte altijd mee de koers; ook al zat hij meer dan eens in het verliezende kamp. Hij is altijd dezelfde gebleven. Om die reden hou ik zo van Herman en om die reden blijft hij ook herinnerd als een groot sportman.”

De linken met Kimberly Buys zijn evident; ook zij was er de voorbije 12 jaren altijd bij als er op het hoogste niveau gezwommen moest worden. Ook zij behaalde niet altijd het vooropgestelde doel maar ook zij bleef in alle omstandigheden authentiek. Zij was altijd bereid om uitvoerig tekst en uitleg te geven over een prestatie, ongeacht of die goed of minder goed was. En haar echte ontgoocheling stak ze steeds weg achter een blije lach. De rode draad doorheen 12 jaar topsport was zonder twijfel “heel graag zwemmen”. Geen enkele andere Belg heeft met zoveel plezier gezwommen als Kimberly. En dat plezier beleven aan haar sport heeft haar dat onvergetelijke imago bezorgd van de zwemster in zilver; onverwoestbaar en schitterend om te zien.

Luc Wuyts