Na de reeksen van de 100 m vlinderslag, waarin Kimberly Buys met een 13de tijd van 58.45 niet uitkwam waarop ze zelf had gehoopt, blijft coach Ronald Gaastra er toch van overtuigd dat zij de finale kan halen, die maandagavond om half zes betwist wordt.

 

“Ik heb zelf niet echt een verklaring waarom Kimberly in de reeksen onder de verwachtingen bleef”, was de eerste reactie van Ronald na afloop in de mixed zone. ‘Nochtans was haar inzwemmen vanochtend opnieuw fantastisch. Ze kan in ieder geval beter dan dit. Het is niet logisch dat zij trager zwemt dan op het Belgisch kampioenschap in mei”.

Toch blijft Ronald ervan overtuigd dat Kimberly zich kan plaatsen voor de finale en dat zou dan meteen de eerste keer in 23 jaar zijn dat een vrouw de eindstrijd haalt op een Wereldkampioenschap. Immers, in 1994 veroverde Brigitte Becue brons op het WK in Rome. “In onze voorbereiding op Boedapest hebben we alle kwaliteit gelegd op de avond. Kimberly kan alleszins veel beter dan hetgeen ze in de reeksen liet zien. Voor mij kan ze nog steeds uitkomen in de buurt van een 57.60 s en dat moet volstaan voor een finaleplaats. Meestal komt mijn buikgevoel ook wel uit en dus kijk ik met vertrouwen uit naar de halve finale van vanavond. Als Kimberly er in slaagt om wat “losser” te zwemmen, dan is de WK-finale binnen”.