Lotte Goris sluit in schoonheid af

Lotte Goris kan terugblikken op een geslaagd Europees kampioenschap zwemmen in Glasgow en rondde dat af met een fraaie 55.89 s als slotzwemster van de 4×100 m crawl mixed. Jammer genoeg strandde de ploeg op de 10de plaats en werd zo niet weerhouden voor de finale.

Jasper Aerents opende goed met een 49.89 s en tikte als vierde aan en dat deed later ook slotzwemster Lotte Goris na een voortreffelijke 49.34 van Emmanuel Vanluchene en een 56.64 van Juliette Dumont. Jammer genoeg volstond de eindtijd van 3:31.76 s niet voor de finale. Polen, dat 8ste eindigde, finishte net 4 tienden van een seconde sneller.

“We wisten dat het geen eenvoudige klus zou zijn om de finale te halen maar de Top 8 missen op vier tienden van een seconde doet toch pijn”, vertaalde Lotte Goris haar ontgoocheling over het teamresultaat. “Maar persoonlijk mag is best tevreden zijn met mijn 55.9. Ik had op voorhand getekend voor een chrono onder de 56 seconden en dat is dus prima gelukt. Toen ik het water insprong om Juliette af te lossen lagen de Oostenrijkers net iets voor ons. Het flitste door mijn hoofd dat ik alles op alles zou zetten om hen te kloppen. En dat lukte uiteindelijk ook. Ik heb werkelijk het laatste greintje energie uit mijn lijf geperst”.
“In zijn totaliteit ben ik heel tevreden over dit EK. Ik slaagde er immers in om terug mijn tijden van twee jaar geleden te evenaren; niet één keer maar op alle nummers die ik hier in Glasgow zwom. Hieruit put ik de motivatie om hard te blijven werken om bij een volgende gelegenheid weer persoonlijke records op de tabellen te zetten. Pas daarna ga ik de uitdaging aan om eens onder de twee minuten te duiken op de 200 m crawl. Stap voor stap grenzen verleggen, lijkt mij een juiste manier om in het zwemmen plezier te blijven beleven”.

In ieder geval heeft de Belgische zwemsport in Glasgow een belangrijke stap gezet door voor het eerst mixed teams aan het werk te zetten. Hierbij is er niet alleen gebleken dat er een potentieel op succes is maar dat er ook oog is voor het Olympisch streven om man en vrouw gelijke kansen te geven.

Luc Wuyts