Kimberly Buys Brons
Kimberly Buys heeft zich op de Europese kampioenschappen zwemmen in Glasgow op een fantastische manier naar brons gezwommen op de 50 m vlinderslag. Daarmee zette ze een (voorlopige) kers op de taart van een EK-carrière die ze in 2006 in de Hongaarse hoofdstad Boedapest op gang trok. Het is immers haar eerste medaille in groot bad maar ze gaat ook de geschiedenis in als eerste Belg, die deze eeuw individueel een medaille verovert op een Europees kampioenschap lange baan. In 2000 bezorgde Yseult Gervy ons land in Helsinki voor het laatst een EK-podiumplaats door als derde aan te tikken op de 400 m wisselslag.
Kimberly nam, zoals de traditie het wil, de traagste start van de acht finalisten maar raakte daarna onmiddellijk in het juiste ritme en kwam perfect aan. Op het scherm verscheen “3 Buys” plus de Belgische vlag. De twee aanwezige Belgische journalisten juichten in de mixed zone van het Tollcross Swimming Centre: Kimberly had het geflikt. “Onmiddellijk na mijn aankomst keek ik eerst naar de plaatsing. Tot mijn grote opluchting stond er een drie voor mijn naam. Pas daarna heb ik naar mijn tijd gekeken en pas daarna naar de verschillen met de tweede en de vierde”, beschreef Kimberly haar momenten vlak na de finish. Coach Ronald Gaastra vulde aan: “Kimberly heeft een voor haar kunnen perfecte race gezwommen. Zij is als een steentje dat je van een hoge berg gooit. In het begin maakt dat steentje weinig snelheid maar het blijft versnellen naarmate het langer naar beneden rolt. Zo is Kimberly ook op de 50 vlinder; zij gaat steeds sneller en sneller. Spijtig dat dit nummer niet op het Olympisch programma staat”.
Zelf was ze ook heel tevreden over haar perfecte aankomst: “Ik zat er nog niet echt “boenk” op maar ik was zeker geen fractie te vroeg met mijn laatste slag waardoor ik mij zou hebben moeten laten uitdrijven. En dat is op een 50 meter wel heel cruciaal. Door het feit dat ik niet adem tijdens de wedstrijd, komt er een automatisme op gang dat mij aanspoort om sneller te gaan omdat de vrees groter wordt dat ik zonder adem ga vallen naarmate de race vordert. Dat ik het beoogde Belgisch record net niet haalde, zal mij nu worst wezen. Het voornaamste is de bronzen medaille. Alles zit immers zo dicht bij elkaar. Ik ben maar twee honderdsten te traag voor zilver maar voor hetzelfde geld wordt ik vierde want dat verschil bedraagt ook maar drie honderdsten”.
Op onze vraag maakte Kimberly nog even de vergelijking met haar dag van vorig jaar op het wereldkampioenschap in Boedapest. “Net als toen heb ik vandaag rustig ontbeten en daarna ben ik gaan inzwemmen. Vorig jaar op het WK wist ik dat ik niets te verliezen had. De finale halen was al een succes op zich en al wat er bij zou komen was mooi meegenomen. Nu had ik de derde tijd in de halve finale en dus had ik een heel reële kans op een medaille. Die mocht ik niet laten liggen, heb ik mij ingeprent. Ik zou me dan ook tot het uiterste geven om op het podium te geraken. En dat is ook mooi gelukt”.
“Ik heb haar vandaag nauwelijks advies moeten geven”, beantwoordde Ronald onze vraag. “Zij heeft zelf haar tactische plan aan mij voorgelegd en daar had ik niets tegen in te brengen. Ik merkte wel op dat zij heel vastberaden was en die vastberadenheid om een medaille te pakken kon ik ook lezen tijdens de race. Kimberly is zonder twijfel de beste zwemster die ik ooit mocht trainen. Zij bewees hier in Glasgow ook dat zij heel volwassen met de dingen omgaat. Het is maar weinigen gegeven om na een mentale dreun van jewelste, die ze moest incasseren na de gemiste finale op de 100 m vlinder en mijn, wellicht, te harde kritiek, om binnen de week een medaille te pakken. Dat wij die harde kritiek op een volwassen manier hebben kunnen uitpraten zegt alles over ons wederzijds vertrouwen. Wij vormen na 13 jaar samenwerken een bijzonder hecht team!”.
“Dat ik zo snel uit de put kon kruipen, heb ik te danken aan Ronald en de estafette van de 4×100 wisselslag mixed”, maakte Kimberly het plaatje vol. “Ik ben zelf naar Ronald gestapt met de vraag om de zaken uit te praten alvorens ik aan zijn volgende training zou beginnen. Dat heeft mij heel veel deugd gedaan en de moed gegeven om de draad weer op te pakken. En na de aflossingswedstrijd kreeg ik wel de bevestiging dat ik in topvorm was. De reeksen en de halve finale van de 50 m vlinderslag deden dat vertrouwen alleen maar groeien”.
Toch wilde Kimberly nog niet spreken van het absolute hoogtepunt uit haar zwemcarrière. “Uiteraard is een eerste medaille op een EK groot bad een mijlpaal maar gevoelsmatig vind ik het halen van de halve finale op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro toch een trapje hoger. Dat zal omgekeerd niet beletten dat de bronzen medaille een speciaal plaatsje zal krijgen in mijn appartement”.
Luc Wuyts