Dag 5 : Pieter Timmers zilver, Kimberly Buys onverwacht top

Pieter Timmers pakt een jaar nadat hij op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro zilver veroverde op de 100m vrij alweer zilver op hetzelfde nummer maar dan wel in klein bad; in een nieuw Belgisch record van 46.54. Kimberly Buys finishte, een dag nadat zij een bijzonder teleurstellende halve finale op de 100m vlinder had gezwommen, knap als zesde in de finale tot grote verbazing van vriend en tegenstander.

Nadat hij in 2012 in het Franse Chartres zilver veroverde op de 200 m vrije slag in klein bad en twee jaar geleden in het Israëlische Netanya twee keer tweede werd op respectievelijk de 100 en 200 m vrije slag korte baan, had Pieter Timmers zijn zinnen gezet op een eerste gouden medaille in zijn carrière. Maar het werd dus andermaal zilver: “Dit is toch wel balen. Ronald en ik waren ervan uitgegaan dat een 46.5 voldoende zou zijn voor de eerste plaats maar dat hadden we dus verkeerd ingeschat. Daar ben ik echt niet gelukkig mee. Omgekeerd is het toch wel iets om tevreden over te zijn. Zeker als je bedenkt dat ik voor het EK ziek ben geweest en dat onze heenreis alles behalve vlotjes is verlopen. In ben gegroeid in het toernooi want mijn finale is rimpelloos verlopen. Ik had echt weer het gevoel dat ik iedere fase van de wedstrijd weer helemaal onder controle had en dat is voor mij ook telkens een heel aangenaam gevoel”.

Kimberly Buys bleef met een tijd van 56.87 in de finale van de 100 m vlinder slechts 43 honderdsten verwijderd van haar Belgisch record en dat deed meerdere monden openvallen want een dag eerder had ze er bijna een halve seconde langer over gedaan: “Ik had tegen Ronald gezegd dat het geen zin had om onze tactiek aan te passen en dat we gewoon zouden proberen er het beste van te maken. En dat is dus gelukt. Ik ben bijzonder blij dat ik door het forfait van Ranomi Kromowidjojo werd opgevist voor deze finale want nu zie ik het weer helemaal zitten. We trekken van hier naar een laatste wedstrijd in Lausanne en hopelijk kunnen we daar de lijn van vandaag doortrekken”.

Uiteraard is het laatste woord voor Ronald Gaastra: “Wij hadden voor Pieter inderdaad op goud gerekend maar het belangrijkste is toch zijn Belgisch record waarmee hij opnieuw progressie toont. Mensen die dachten dat hij zou stoppen na Rio, heeft hij nu wel definitief de mond gesnoerd. Integendeel, ik merk dat hij bijzonder ambitieus blijft en dat verklaart waarom hij niet tevreden is met het zilver. Hij heeft hier weer een belangrijke stap gezet maar als we straks in groot bad op de 100 m vrij goede tijden neerzetten, kunnen we pas echt zeggen of het nieuwe trainingsprogramma progressie regenereert.”.

“De metamorfose die Kimberly op één dag onderging is fenomenaal te noemen. Zij zat in de finale op een goed niveau maar onder dat van de verwachtingen. En dus moeten we terug naar de tekentafel”.

“Dries Vangoetsenhoven mag terugblikken op een heel goede 4×50 m estafette en bewijst dat hij een mooie stap voorwaarts heeft gezet. Nu kunnen we ons gaan focussen op de 100m vrij en moeten we de vlinderslag maar eens voorgoed opbergen. Op termijn moet hij een vaste waarde worden op 4×100 m vrij”.

“Séba heeft hier een pak ervaring kunnen opdoen en dat heeft hij ook wel nodig. Hij staat in het begin van een carrière en dan valt er nog bijzonder veel te leren”.

“In zijn totaliteit ben ik wel tevreden. Kimberly en Pieter reizen door naar Lausanne en de rest van onze kern krijgt twee weken rust. Daarna leggen we de accenten op groot bad waarbij we een eerste piek begin april leggen met de meetings in Stockholm en Bergen”.

Luc Wuyts