Dag 4 : Pieter Timmers in de hemel; Kimberly Buys van de hel naar de hemel

Pieter Timmers plaatste zich met een tweede tijd (46.84 of slechts 23 honderdsten boven zijn BR) probleemloos voor de finale van de 100 m vrij. Kimberly Buys leek met een 9de plaats in 57.23 buiten de verwachting van iedereen en nog het meest van zichzelf uitgeschakeld voor de finale van de 100 m vlinderslag maar gelukkig geeft de Nederlandse Ranomi Kromowidjojo forfait waardoor Kimberly toch mag starten in haar favoriete nummer.

De 9de plaats kwam als een mokerslag aan voor Kimberly Buys. In elf jaar topsport heb ik haar ervaren als iemand die snel kan relativeren maar nu was ze helemaal van slag en leken de tranen heel dicht bij toen ze de mixed zone verliet. “Op het einde kreeg ik een enorme “patat” en het ergste van al is dat ik er geen verklaring voor heb”, was de eerste reactie van Kimberly. Ik had met Ronald afgesproken om snel van start te gaan om daarna gemakkelijk te kunnen doortrekken. Het eerste lukte voortreffelijk. Ik opende in een 26.4; even snel als toen ik deze zomer in Berlijn mijn Belgisch record zwom. Ik ben dus in feite ook niet te snel gestart. Maar toen kreeg ik de “patat”. Aan de training kan het niet liggen want daar zat meer dan voldoende weerstand in. Onverklaarbaar! Dit komt bijzonder hard aan want ik was ervan overtuigd dat ik kon mee spelen voor het podium. Dit is een geweldige domper”.

Een kwartier later bracht Ronald Gaastra de verlossende boodschap dat Kimberly opgevist werd voor de finale. Grote klasse van een grote trainer/coach. Ook al was hij niet gevraagd; toch nam hij de moeite om persoonlijk naar de mixed zone te komen om de hemel weer te doen opklaren: “Ranomi Kromowidjojo geeft forfait. Zij is in de halve finale voluit gegaan maar dat leverde niet meer op dan de 6de plaats. Zij viel op het einde immers even plat als Kimberly. Een kampioene als zij wil medailles verzamelen en dus is haar forfait de logica zelve. We gaan nu alles in het werk stellen om Kimberly mentaal er weer bovenop te helpen maar dat zal geen eenvoudige klus zijn”.

Voor Pieter Timmers ligt de weg naar het podium van de 100 m vrij breed open. “Die tweede plaats is ideaal want nu start ik niet als topfavoriet in de finale en dat geeft toch wat meer mentale rust. Vanochtend in de reeksen sloeg de motor niet aan maar nu dus wel. Ook de start was vanmorgen beneden alle peil maar die heb ik in de namiddag op training zodanig bij geschroefd dat ik onmiddellijk met de rest mee was. Dat is ook nodig om zondag mee voor het podium te kunnen strijden. In de halve finale maakte ik nog wel een paar foutjes: een paar keer teveel geademd en één keer zelfs water binnen gekregen. Dat moet er morgen nog uit. We zitten in ieder geval in een opwaartse stroom en dus doen we morgen nog beter”, gaf hij met een knipoog mee.

“Ronald is voor mij de ideale spiegel op een groot kampioenschap”, vulde Pieter verder aan. “Hij heeft uiteraard heel veel ervaring en know how en geeft vooral veel vertrouwen. Dat laatste is bijzonder belangrijk voor een atleet. Hij ziet bovendien altijd puntjes die tot verbetering kunnen leiden. Dat alles past in de puzzel om in een toernooi te kunnen groeien. Je komt tenslotte niet naar een EK om een finale te halen; je komt naar een EK om op het podium te geraken”.

Luc Wuyts