Dag 3 : Wat Ronald Gaastra leerde van Fredje Deburghgraeve

Pieter Timmers duikt het weekend van het Europees kampioenschap korte baan in met het vertrouwen dat zijn nieuwe manier van trainen hem opnieuw progressie doet maken. Met een gelijkaardig vertrouwen is Kimberly Buys kandidaat voor een medaille op de 100 m vlinderslag. Opnieuw is Ronald Gaastra erin geslaagd om zijn zwemmers sneller te doen gaan en een deel van de mosterd putte hij uit een uitspraak van Fredje Deburghgraeve: “Als je een wereldrecord zwemt, zegt dat alleen maar iets over de tekortkomingen van je tegenstrevers”.

De rode lijn van het succesverhaal van Ronald Gaastra is al sinds zijn eerste training bij BRABO “progressie maken”. En dat kan alleen maar door gefundeerd het geweer van schouder te durven veranderen. Die visie zorgde ervoor dat hij Pieter Timmers in het begin van het seizoen een nieuwe manier van trainen aanpraatte. En dat rendeert. Pieter zwom vandaag in de halve finale van de 50 m vrij een nieuw persoonlijk record van 21.30 of 4 honderdsten sneller dan twee jaar geleden op het EK in het Israëlische Netanya. En nog maar diezelfde 4 honderdsten verwijderd van het Belgisch record dat François Heersbrandt op het WK 2014 in Doha op de tabellen zette.

“Alleen op wedstrijd kan je de bevestiging krijgen of een nieuw trainingsprogramma tot betere resultaten leidt”, reageerde een tevreden Pieter Timmers in de mixed zone van de Royal Arena van Kopenhagen. “Als je eraan begint, heb je geen zekerheid over het maken van progressie. Zeker voor mij was het een hele stap, want in al die jaren dat ik bij Ronald getraind heb, gebeurde dat altijd op dezelfde manier. Nu moest ik plots heel andere dingen gaan doen met zelfs een andere tapering tot gevolg. Ik ben dan ook heel tevreden dat ik vandaag mijn snelste 50 m ooit in klein bad heb gezwommen. Mijn race was in ieder geval een stuk beter dan die in de reeksen”.

Dat keer op keer een betere wedstrijd afleveren was ook Ronald opgevallen: “Pieter bewijst opnieuw dat als het erop aan komt, hij telkens weer sneller zwemt. Wellicht heeft dat te maken met onze nieuwe trainingsaanpak maar de definitieve conclusies wil ik pas na het EK trekken. In ieder geval was het voor Pieter een hele stap. Hij is ondertussen 28 en hij heeft enkel bij zijn overstap van Eindhoven naar BRABO zo een ingrijpende wijziging in trainingsmethode moeten ondergaan. Dit geeft vertrouwen voor de 100 m vrij. Zwemt hij in de finale een tijd in de buurt van die van Netanya, dan staat hij op het podium”. “Verandering is nodig om tot betere resultaten te komen”, weet Ronald als geen ander. “De tijd van harder en meer te gaan trainen is definitief voorbij. Het gaat erom dat je door slimmer te trainen, sneller gaat zwemmen”.

Ondertussen stijgt de publieke belangstelling voor het EK in Kopenhagen boven de verwachtingen. De organisatie had gerekend op een ticketverkoop van 25.000 voor het hele toernooi maar halverwege zit men al boven de 30.000. Een vijfde daarvan werd door buitenlanders aangekocht waarvan de Zweden de helft voor hun rekening namen. Daar bovenop werden er vrijkaarten uitgereikt aan scholen om de jeugd te laten kennis maken met de unieke sfeer van een Europees kampioenschap en hen op die manier te enthousiasmeren voor de zwemsport.

Luc Wuyts